2019. már 01.

Gyökérkenyér

írta: SütiHumor
Gyökérkenyér

gyökér recept, nemcsak gyökereknek...

A családodban te vagy az igazi gyökér? Akkor ez a recept pont neked való, haver!

Gyökérkenyér

A puccos franciák flancosan Pain paillasse = szalmazsák kenyér hívják.

De mi ne finomkodjunk, hanem toljuk csak magyarul: Ez gyökérkenyér (a svájci haverok nyomán). Vágod? Ja, még nem. De a kész kenyeret majd fogod. Bár, igazából, ha rendes gyökér vagy, akkor csak beleharapsz és kész…

gyokerkenyer.jpg

Hozzávalók:

Fél kiló finomliszt, ami nem tipikus, mert mi gyökerek, nem finomkodunk
A kis pedánsok szerint 15 g só, szerintem csapj oda egy evőkanállal, oszt kész...
4 deci olyan víz, amit rühellünk ezerrel, mert olyan kis lityi-lötyi langyi víz
2 deka élesztő, amiben kivételesen nem a lábgombáink aktívkodnak… :P

Elkészítés:
Nem, ez nem olyan kis érzékeny kenyér, amivel finomkodni kell, simogatni, dagasztani. Csak semmi kesztyűs kéz, hanem kavard össze a dolgokat rendesen. Mint amikor bekavarsz valami szívből jövő bunkózással… Csak zavard fel az állóvizet, de rendesen. Ne maradjon egyetlen száraz lisztes rész sem a kutyulékodban!

Aztán meg csak semmi cicózás! Melegen tartani, meg ilyenek. A gyökérkenyér bírja a strapát. Ha van hűvös kamrád, akkor oda rakd ki, de bevághatod a hűtőbe is. Legalább 12 órára…

Aztán meg kapd el a lisztezett deszkádat, vagy a tisztára suvickolt konyhapultodat! Oké, lehet redvás, mert kell az az évi kiló kosz – te döntesz. Te fogod enni, vagy pont azért rakod szutykos helyre, mert valamelyik haverodnak szánod?? Ravasz...

A tésztát két részre cibáld/vágd/szaggasd szét! Ha cifrázni akarod a cuccot, akkor most rakhatsz bele kakukkfüvet, olívabogyót, rozmaringot, chilit vagy sajtot. Bár én nem komálom, mert attól már flancos lesz, az meg már nem annyira gyökér…
De a két daraboddal most valami igazán gyökérséget kell csinálnod. Csak semmi gyengédség, meg szeretetszirup… Fogd meg, tekerd meg, mintha a vizes törölköződet csavarnád össze! Pakold a sütőlapodra, spricceld meg vízzel, és ha nem ejtettek a fejed lágyára, eddigre már 220°C-ra előmelegítetted a sütődet. Ha nem, akkor most kapkodd a csülkeidet, öcsisajt! S az még kevés, mint lókolbászban a patkódobogás, hogy a kenyeredet spricceled be. Kapd elő a vízipisztolyodat és spricceld be a sütődet is, mielőtt berakod a kis nyers gyökereket!

Ha ez megvan, akkor nincs más dolgod, mint felpakolni a lábadat a konyhaasztalra, a telódon végignézni pár gáz videót, mire kb. 35-40 perc alatt megsül a kenyér, és ha kicsit hűlt, akkor már le is haraphatod a végét. Vagy beleharaphatsz több helyen is mindkettőbe, hogy másnak már ne legyen hozzá gusztusa. Csak, hogy a gyökéré legyen a gyökér(kenyér)… :D

Az eredetit, Ízbolygótól, itt találod. 

Szólj hozzá

kenyér gyökérség